of BLADHOUDENDE TUINAZALEA’S

 

SOORTEN

BASIS

Rh. kaempferi

Rh. kiusianum

Rh. sataense

NUTTIGE TIPS VOOR HET OVERHOUDEN
HERFSTVERKLEURING

 

SOORTEN

 

klik hier

 

naar boven

 

BASIS 

De belangrijkste soorten die aan de basis liggen van de huidige tuinazalea’s zijn:

 

Rh. kaempferi, deze komt voor over heel Japan en groeit hoofdzakelijk in de schaduw van bomen op heuvelhellingen en heeft een opgaande groeiwijze. De struiken bereiken een hoogte tussen de 1 en 3 m. De bloemkleur is rood.

naar boven 

 

Rh. kiusianum komt hoofdzakelijk voor op het eiland Kyushu. Deze pioniersplant groeit op vulkanische ondergrond. Zij is zeer goed bestand tegen luchtverontreiniging met zwaveldioxide. Regelmatig worden ze door nieuwe vulkanische uitbarstingen teruggeslagen, maar steeds opnieuw koloniseren ze deze vulkanen. Na het uitdoven van de vulkaan worden ook de binnenzijde van de vulkaan begroeid met R. kiusianum, daar komt de Japanse naam miyama vandaan wat “binnenkant van de berg” betekent. De maximale hoogte van deze bolvormige plant is 1 m. De bloemkleur varieert van paars tot lila, rood en wit komt eerder zeldzaam voor.

R. kiusianum kan grote temperatuurverschillen overbruggen, verdragen goed de

volle zon, maar vragen zeer veel water en een zeer goed drainerende ondergrond (lava).

naar boven

 

Rh. sataense Nakai wordt meestal gerangschikt als een soort R. kiusianum maar komt enkel voor op het Takakumagebergte. R. sataense groeit losser en de bloemen zijn purper, karmijnrood en rood.

Op het eiland Kyushu vond een natuurlijke hybridisatie plaats tussen R. kaempferi en R. kiusianum, deze werden door Ernest H. Wilson (verbonden aan het Arnold Aboretum te Boston) benaamd als R. obtusum planch en in 1916 ingevoerd in de Verenigde Staten. In 1920 werd vrijwel het hele Wilson-sortiment ingevoerd door C.B. van Nes in Nederland, dit was de basis voor de verspreiding van de Japanse tuinazalea’s in de westerse wereld.

 

naar boven

 

NUTTIGE TIPS VOOR HET OVERHOUDEN van Japanse azalea’s

Voor vele jaren plezier te beleven van uw  azalea’s is het belangrijk te weten hoe winterhard deze planten zijn. In onze soortlijst hebben wij een indicatie gegeven van de wintervastheid per soort, in zover dat de informatie ons bekend is (van sommige soorten die nog vrij nieuw zijn op de Belgische markt, worden deze bij ons in de tuin uitgetest, vraag naar onze bevindingen bij aankoop van deze planten.)

Soms wordt wel eens gedacht dat sommige azalea’s bevroren waren tijdens een strenge winter, maar heel dikwijls zijn ze gewoon uitgedroogd, zorg dat de aangeplante azalea’s voldoende water krijgen voor de winter(nooit water geven tijdens vorstperiodes). 

Let vooral op de doorlaatbaarheid van de ondergrond bij het aanplanten van azalea’s.

Indien de ondergrond zanderig is, meng dan voldoende turf of bosgrond in de bovenste laag, dit verhoogt het luchtvolume in de grond en is tevens een goede buffer voor water en meststof. Ook op een slecht doorlatende grond kan men goed azalea’s overhouden, doch hier zal men moeten werken met een verhoogd bed d.w.z. maak eerst een afboording van ongeveer 40 / 50 cm. hoog, vul deze volledig met een mengeling van naaldgrond en turf, zorg ervoor dat overtollig water door kieren in de zijkant weg kan, bij het planten de grond goed vastdrukken (indien in turf geplant wordt dient men minder hard aan te drukken).

Het beste ogenblik voor azalea’s en rododendrons te planten is van half oktober tot half november en in de lente van half maart tot eind april.

 

 

Japanse azalea’s eerst in de huiskamer laten bloeien en nadien buitenplanten kan, maar vergt zeer veel energie van de plant, vooral het eerste jaar overvloedig water geven ongeveer 10 l. per m˛ per week (nadien volstaat het enkel in droge periodes water te geven).

Verder vragen azalea’s nog weinig zorgen, uitgebloeide bloemen verwijderen komt de  plant ten goede, daardoor kunnen de nieuwe scheuten zich beter ontwikkelen.

Na het bloeien dient er te bemest te worden, gebruik best een traagwerkende kunstmeststof in de verhouding N P K = 3 1 2  strooi ongeveer 10 gram per plant (voor een plant met een doorsnede van ongeveer 50 cm.)rond de wortelzone, houd er rekening mee dat de wortels ongeveer even ver reiken als de buitenkant  van de plant.

Azalea’s moeten niet gesnoeid worden. Indien men toch enkele takken wenst in te korten, dan gebeurt dit best direct na het bloeien.

 

naar boven

 

Herfstverkleuring  

 

Japanse azalea’s kleuren onze tuinen met hun bloemenpracht van einde maart tot eind juni (R. nakaharai). Maar ook in de herfst veranderen ze de tuin in een ware herfstsymfonie van kleuren.

 

naar boven