AZALEA MOLLIS  RHODODENDRON PENTANTHERA

HARDE GENTSE AZALEA 

 

OMSCHRIJVING

SOORTEN

HEDENDAAGS SORTIMENT

 

SOORTEN
 

klik hier

 

 

naar boven

 

Wat zijn bladverliezende azalea’s:

Deze planten hebben totaal niets gemeen met de zo gekende kamerazalea, maar behoren tot het geslacht Rhododendron ondergeslacht pentanthera. Het zijn struiken afkomstig van de gematigde streken van hoofdzakelijk Noord-Amerika, enkele van Zuidoost Azië, Japan en Zuidoost Europa. Deze species (in het wild voorkomende soorten) hebben in de negentiende eeuw aan de basis gelegen van de harde Gentse azalea, met “hard” bedoelt men dat deze soorten goed wintervast zijn.

 

naar boven

 

De basis voor het hedendaags sortiment was:

 

R. luteum :De enige Europese azalea is R. luteum, deze plant is afkomstig van de Europese Kaukasus tot het N.O. van Litouwen en Polen en kwam omstreeks 1793 naar het westen, een veel gebruikte naam voor deze plant is :”azalea pontica”.

De welriekende gele bloemen bloeien begin mei voor het ontluiken van de bladeren.

 

R. calendulaceum: Afkomstig van de oostkust van Noord Amerika kwam omstreeks 1800 in Europa in cultuur, deze plant wordt in Amerika de “Flame azalea” genoemd omwille van zijn vurig oranje kleur, de bloemen openen pas na het ontwikkelen van de bladeren, rond het einde van mei.

 

R.  periclymenoides: Deze plant komt voor  in Amerika van Zuid-Carolina tot

Tennessee in Virginia en New England. De licht roze of paars - roze, welriekende bloemen ontstaan begin mei, voor het uitlopen van de bladeren.

 

R. viscosum: Komt voor in de oostelijke staten van de VSA (Maine, Massachusetts,Connecticut) en ook in N.- en Z. Carolina, Ohio, Tennessee en Louisiana. Deze azalea houdt van vochtige gronden en wordt in Amerika de “Swamp” of moeras azalea genoemd. De witte, welriekende bloemen, bloeien pas begin Juli, na het verschijnen van het blad.

 

R. prinophyllum: Ook gekend als “azalea nudiflora rosea”  komt voor in de staat New-York. Omstreeks 1812 werd deze plant als “azalea rosea” in Europa ingevoerd.

De roze geurende bloemen ontluiken gewoonlijk samen met de bladeren.

 

R. canescens: Afkomstig van het zuidoosten van de VSA. Deze plant is goed herkenbaar door de dichte beharing op bladeren en bloemknop.

Begin mei ontwikkelen de welriekende witte tot purperrode bloemen voor of samen met de nieuwe bladeren.

 

R. flameum: Afkomstig van het zuidoosten van de VSA vooral Georgia en Z.-Carolina. De bloemen ontwikkelen samen met  het blad in mei, de kleur varieert van oranje tot rood.

 

R. occidentale:  Komt voor langs de westkust van Noord-Amerika. De bloemen meestal wit met een gele keelvlek, bloeien zeer welriekend eind mei begin juni.

 

R. molle:  wordt ook Rhododendron sinensis genoemd, is afkomstig van midden en Oostelijk China. Het belangrijkste kenmerk van deze plant is dat de bloemen bloeien voor de ontwikkeling van de bladeren, de goudgele bloemen zijn opener en breder dan R. luteum, in de bloem is een keelvlek van groene puntjes waarneembaar.

 

R.  molle japonicum: Afkomstig van Japan Kyushu tot Hokkaido. Deze plant is nauw

verwant met de voorgaande doch veel beter winterhard, De gele, roze, rode of oranje bloemen bloeien in mei..

 

Naast deze soorten die aan de basis lagen voor de ontwikkeling van de “Harde Gentse” zijn nog een aantal bladverliezende rododendronsoorten heel interessante tuinplanten:

 

R. canadense: afkomstig van Canada, Newfoundland, Labrador en Noordoost  VSA.

Opvallend mooie herfstverkleuring van de bladeren, de planten met paarsroze bloemen verkleuren blauwachtig paars en de witbloeiende soort verkleurd geel.

De bloemen zijn vrij klein maar, bloeien opvallend en vrij vroeg april - mei.

 

R. vaseyi: Het natuurlijk verspreidingsgebied is beperkt tot Noord Carolina.

De bloemen van wit tot roze met groenachtige keelvlek bloeien in april - mei.

Deze plant houdt van een luchtige maar vochtige grond.

 

R. schlippenbachii: Komt hoofdzakelijk voor in Korea. De witte tot roze licht geurende bloemen verschijnen samen met het jonge blad in mei.  Het omgekeerd eivormig blad is heel opvallend en valt gedeeltelijk pas van de plant als het nieuwe jonge blad verschijnt.

 

naar boven