AZALEATUIN
StartpaginaInfo bedrijfContactTipsLinksHome

Azalea indica

Azalea japonica

 Rhododendron vireya

Bladverliezende azalea

Rhododendron

Nieuwigheden

Azalea anders

 
 
 

  Info bedrijf

 

 

MISSIE
ONS BEDRIJF
HOE HET ALLEMAAL BEGON
FOTO'S

WINKEL

Missie

We willen onze klanten een uniek assortiment van bijzondere Azalea’s aanbieden. Kwaliteit staat daarbij zeer centraal en loopt als een rode draad door alles wat we doen: sterke, mooie en exclusieve producten, advies en maatwerk voor onze klanten, kennis en vakmanschap in alles wat we doen, respect voor mens en milieu als waarden.

naar boven

Ons bedrijf

Ons bedrijf bestaat uit 1,1 hectare glas en plastiekbedekking en een buitenteelt van 7000 m². We telen enkel Azalea’s, momenteel ongeveer 60 000 planten. We streven bewust naar een zeer ruim assortiment: meer dan 200 soorten buiten- en 120 soorten kamerazalea’s, met nadruk op de teelt van hoogstam Azalea’s, piramidale vormen en extra grote planten.

Een belangrijke activiteit op ons bedrijf is het zoeken naar nieuwe Azaleavariëteiten. We zijn constant op zoek naar nieuwe kleuren, nieuwe vormen en nieuwe eigenschappen voor onze Azalea’s. Af en toe kunnen we uitpakken met een nieuwe bijzondere variëteit, zoals de ‘Prinses Mathilde’-Azalea, en de Robijn.

Op ons bedrijf besteden we ook veel aandacht aan de zorg voor het milieu. Sinds 1999 nemen wij deel aan het project ‘Vlaams milieuplan sierteelt’. Dit houdt in dat door middel van registratie gestreefd wordt naar een zo milieuvriendelijk mogelijk eindproduct. Verder wordt het water die we gebruiken voor de teelt van de Azalea, voor 80% hergebruikt. Dit gebeurt door middel van afgedekte containervelden, de aanleg van een lava- en een keienveld. Om infecties te voorkomen, wordt het gebruikte water ontsmet via een langzame zandfilter.

We hebben twee ervaren medewerkers in dienst en in het drukke seizoen komen een drietal seizoenarbeiders ons team versterken.

naar boven

Hoe het allemaal begon

Azalea’s zitten ons in de genen. Mijn overgrootvader Gustaaf Van Oost, leerde de knepen van het vak bij L. Van Houtte, stichtte in 1860 een eerste bedrijf te Sint-Denijs-Westrem, verhuisde later naar Gent, werd daar onteigend en trok toen naar Afsnee waar hij zijn eerste Azaleacultuur begon. Zijn zoon René (er waren drie zonen) volgde hem op, heel snel ging hij aan het kruisen en zaaien, hij legde zich vooral toe op het winnen van vroegbloeiende variëteiten. … Kennis en vakmanschap werd van generatie op generatie doorgegeven en in 1981 was het mijn beurt om de familietraditie verder te zetten. Ik startte, samen met mijn echtgenote Martine Vandaele, een nieuw bedrijf op te Kruishoutem. Van bij het begin was er het verlangen om nieuwe exclusieve variëteiten te ontwikkelen. Ook vader en vooral grootvader hadden zelf nieuwe planten veredeld en op hun kennis en ervaring kon ik verder bouwen om nieuwe kleuren, vormen en schakeringen te creëren.

Het was een niet te onderschatten opdracht. Het Azaleasortiment bestond in 1985 voor 65% uit slechts één cultivar in verschillenden variaties. Bovendien stelde ik zeer hoge kwaliteitseisen waardoor het nog 10 jaar zou duren vooral de eerste nieuwe variëteiten ‘Antarctica’ en ‘Davina’ voorgesteld konden worden. Een echte bekroning voor het lange selectiewerk kwam er op de opening van de Gentse Floraliën 2000: mijn nieuwe variëteit werd er voorgesteld en gedoopt door Prinses Mathilde die ook haar naam verleende aan deze prachtige Azalea. Later kwam er ook nog de piramidaal groeiende variëteit Robijn bij.

Eens gebeten door de microbe van het selectiewerk, kan je het niet meer loslaten. Je ziet steeds nieuwe uitdagingen, ook wetenschappelijk openen zich steeds meer nieuwe technieken. De mogelijkheden zijn nog enorm. Of hoe je werk een ware passie kan worden !

naar boven

FOTO'S

 

WINKEL
naar boven